Lavastus on elokuvan sielu ja sydän

Lavastuksella on aina ollut tärkeä rooli sekä elokuvan että teatterin maailmassa. Lyhyesti sanottuna, lavastuksen avulla luodaan maailma, johon elokuvan tapahtumat tullaan sijoittamaan. Yksinkertaistettuna lavastus tarkoittaa tiivistä työskentelyä tilan, materiaalien, värien, valojen ja koko esitettävän tarinan kanssa.

Lavasteet luovat oikean tapahtumaympäristön

Nykyään lavastusta käytetään sekä elokuvien, teatteriesitysten että televisio-ohjelmien tärkeän visuaalisen ilmeen luojana. Lavastus rakentaa tapahtumaympäristön vastaamaan elokuvan sisältöä, jolloin se on usein sekä puvustuksen että ympäristön muodostama yhteinen kokonaisuus.

Lavastus rakentaa ja muokkaa tapahtumaympäristöä esimerkiksi teatterin sisätiloihin. Lavasteiden kokoero saattaa olla huikea, olemassa on pieniä ja kevyitä lavasteita, kun puolestaan isompia liikutellaan pyörillä tai jopa kuorma-autoilla. Eräs lavastajan tarkoitus on, että katsojat voivat lavasteiden välityksellä hahmottaa missä ajanvirrassa elokuvassa tai tv-sarjassa eletään.

Elokuvista kiinnostuneen henkilön kannattaisi edes kerran elämässä vierailla joko erilaisilla elokuvajuhlilla, kuten Midnight Sun Film Festival -elokuvajuhlilla, eli tutummin vuosittain järjestettävissä Sodankylän elokuvajuhlilla. Todellinen elokuvajuhlien “konkarivierailija” menisi tietysti myös Cannesin Elokuvajuhlille Etelä-Ranskaan, mutta kyseessä on yleisöltä täysin suljettu tapahtuma.

Jos raha ei tee tiukkaa voi kansainvälisille elokuvajuhlille lähteä vaikka koko yrityksen voimin yhdessä sekä työnantajan että työkavereiden kera. Yrityksen uusiin laitteisiin ja muihin tärkeisiin hankintoihin voi poikkeustilanteessa hakea edullista, piilokulutonta lainaa, https://www.qred.com/fi-fi, jossa ei ole aloitusmaksua eikä sitoutumispakkoa. Yritysten hankintojen tullessa kuntoon, on mukava järjestää vaikka koulutustilaisuus Suomessa tai Euroopassa ja päättäjäispäivänä mennä yhdessä – minne muualle kuin elokuviin! Siinäpä loistava idea yritykselle kuin yritykselle.

Taidokkaasta lavastuksesta voi päätellä monia asioita

  • tapahtumapaikan valinta, eli onko jossakin jo olemassa samankaltainen, aito ja alkuperäinen
  • aika, eletäänkö jotakin selkeästi tunnistettavaa ajanjaksoa
  • tunnelma, jonka jokainen voi päätellä ja huomata muun muassa väreistä ja käytettävistä materiaaleista
  • Onko lavastus ja tapahtumat sijoitettu klassiseen, ajattomaan tilaan?

Lavastaja voi laatia suunnitelmaan elokuvaan, tv-sarjaan tai näytelmään sopivan pienoismallin, jonka pohjalta teknisen alan taitavat ammattilaiset tekevän lavastukseen kuuluvat rakennepiirrokset. Lavastussuunnittelija, eli lavastaja on henkilö, joka johtaa ja valvoo aina koko lavastusryhmää. Lavasteita tekemässä on metallimiehiä, verhoilijoita, puuseppiä ja maalaria. Lavasteiden pitää täyttää erilaisia ominaisuuksia, eli niiden pitää kestää purkamista ja kokoamista tilasta toiseen, jonka lisäksi niiden halutaan olevan kevyitä, mutta kestäviä ja helppoja käsitellä.

Viisi lavastuksen tasoa

  • Taso 1, jossa lavastus toimii merkkinä tai merkintänä ajan, lajityypin, ympäristön ja henkilön opasteena. Tasolla 1 toimitaan elokuvan teemaan, eli tarinaan katsoen toissijaisessa asemassa. Erittäin tyypillisiä lajityyppejä ovat rikos- ja westernelokuvat.
  • Taso 2, jossa lavastusta käytetään pilkutuksena, eli välimerkkinä. Lavastuksen pitää siis käytännössä tukea ja tehostaa elokuvan, tv-sarjan tai teatteriesityksen omaa tarinaa. Taso 2 -lajittyyppeinä voidaan havaita komediaa, draamaa ja melodraamaa.
  • Taso 3 katsoo lavastukseen kuuluvan koristelua ja somistusta. Lavastus tulee hyödyntämään arkeologian ja taiteen jäljittelyä, joista voidaan ottaa esimerkiksi kiehtovat historialliset ajankuvat ja elokuvat.
  • Taso 4 näkee lavastuksen keinona toteuttaa epätodellista, teutraalia ja mielikuvituksellista kuvitusta, jota satu-, sci-fi-, fantasia-, seikkailu-, ja kauhuelokuvat sekä musikaalit sisältävät.
  • Taso 5 kokee lavastuksen vertauskuvana, eli kertovana kertomataiteena, jossa tapahtumat halutaan sijoittaa ainoastaan yhteen ympäristöön tai paikkaan. Kyseistä lavastuskeinoa käytetään yleisesti sekä taide-elokuvissa että näytelmissä.

Tiesitkö, että elokuvat ovat aina käyttäneet teatteriesityksistä peräisin olevia lavastukseen liittyviä tehosteita, jotka on muokattu erityyppisiin elokuviin sopiviksi. Dokumenttielokuvat käyttävät muiden elokuvien tapaan kuvakokojen taitavaa vaihtelua ja erilaisia kuvakulmia ajankohtaisen, realistisen maailmankuvan välittämiseen kaikille katsojille.