Halloween – naamioiden yö

Jokainen meistä tietää halloweenin. Amerikkalaisten “virpomispäivä” lapsille kauhuteemalla. Kyynisimmät kyynaamat voivat ajatella juhlan olevan vain samanlaista kapitalistikrääsän ostamista ja rahojen tuhlaamista kuin esimerkiksi kiitospäivä tai varsinkin sen jälkeinen Black Friday. Toisaalta, nämä ovat myös aikaa, kun ihmiset ovat kotona ja voisivat nauttia läheisimpiensä seurasta ja katsella vaikka muutaman selkäpiitä karmivan elokuvan yhdessä.

Halloween on toki kiinnittänyt myös elokuvantekijöiden huomion. Kauhuelokuvia, jotka tapahtuvat halloweenina on kuvattu riittämiin. Totta kai tunnetuin näistä on juhlapäivän nimikkoleffa: Halloween. Tämä John Carpenterin vuoden 1978 ikoninen klassikko, jonka kaikki tietävät vähintäänkin tunnusmusiikista, on muovannut kauhuelokuvien tekoa jo yli 40 vuotta. 70-luvun lopun jälkeen on tämä elokuva saanut jo kymmenen jatko-osaa. Toki aikajana on muutaman kerran aloitettu alusta, joten nämä 11 elokuvaa, eivät suoranaisesti liity toisiinsa. Viimeisin näistä aikajanan uudelleenaloittamisista tapahtui vuonna 2018, eli kun ensimmäinen Halloween täytti 40-vuotta.

Kuten ensimmäisen elokuvan otsikon suomalainen alanimike kertoo, tapahtuu tämä elokuva naamioiden yönä. Ja sehän tarkoittaa, että halloween asut ovat oheistuotteiden pääosassa. Ja yksi vakiomenestyjä asusteiden myynnissä on Halloween-elokuvan vihollisen Michael Myersin ikoninen maski. Halloween-elokuvat eivät todellakaan ole se ainoa asuste halloweeniksi, vaan muidenkin elokuvien pääpirulaiset ovat massoittain edustettuina lokakuun viimeisenä päivänä. Varsinkin “Karkki tai Kepponen”-asut pohjautuvat hyvin pitkälti eri elokuvien oheistuotepukuihin. Totta kai poikkeuksiakin on, esimerkiksi itse tehdyt asusteet. Nämä ovat olleet yleisiä varsinkin entisaikaan, kun vanhemmilla ei ole ollut varaa ostaa lapselleen kallista yhden yön asustetta, joka sitten ensi vuonna ei enää kelpaisikaan hänelle ja tarvitsisi ostaa erilainen. Myös nykyään cosplayn myötä ihmiset ovat näperrysherkempiä tekemään itse omat halloween-asusteensa.