Erikoismaininnan ansaitsevia elokuvaohjaajia

Tim Burton

25. elokuuta 1958 Kaliforniassa syntynyt Tim Burton on tullut uransa aikana tunnetuksi erityisen goottimaisista, omaperäisistä ja makaabereista ohjauksistaan. Burtonin luottonäyttelijänä pidetty Johnny Depp esiintyy myös useissa miehen tunnetuimmista mestariteoksista, mukaan lukien Saksikäsi Edward, Painajainen ennen joulua, Jali ja suklaatehdas, Liisa Ihmemaassa ja Sweeney Todd. Burton on vastaanottanut urallaan lähes sata elokuva-alan ehdokkuutta, joista hän on voittanut useita kymmeniä.

Stanley Kubrick

26. heinäkuuta 1928 New Yorkissa syntynyt ja maaliskuuta 1999 Englannissa kuollut Stanley Kubrick lukeutuu vielä kuolemansakin jälkeen kaikkien aikojen menestyksekkäimpien elokuvaohjaajien joukkoon. Hänen tunnetuimpia ohjauksiaan ovat muun muassa 2001: Avaruusseikkailu, Kellopeliappelsiini, Hohto, Full Metal Jacket ja Eyes Wide Shut. Kubrick vastaanotti uransa aikana useita Oscar-ehdokkuuksia ja yhden voiton, jota hän ei kuitenkaan koskaan henkilökohtaisesti vastaanottanut.

Woody Allen

1. joulukuuta 1935 New Yorkissa syntynyttä Woody Allenia pidetään yhtenä 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun parhaista elokuvaohjaajista. Ohjaamisen lisäksi Allen usein käsikirjoittaa ja näyttelee elokuvissaan. Esikuvansa Ingmar Bergmanin jalanjälkiä seuraten Allen on ohjannut uransa aikana useita menestysteoksia Manhattan, Hannah ja sisaret, Rikoksia ja rikkomuksia, Midnight in Paris ja Blue Jasmine mukaan lukien. Allen on vastaanottanut uransa aikana ennätykselliset 24 Oscar-ehdokkuutta ja voittanut niistä kolme.

James Cameron

16. elokuuta 1954 Ontariossa syntynyt James Cameron on yllä mainittujen ohjaajien tavoin epäilemättä yksi 1900- ja 2000-luvun merkittävimmistä ohjaajista. Cameron debytoi valkokankaalla Piranha II – Lentävät tappajat -elokuvan ohjaajana, ja vaikka elokuva sai huonot arvostelut, jatkoi Cameron töitä ohjauksen, käsikirjoituksen ja tuottamisen parissa. Innostuksesta syntyi Terminator – tuhoaja, josta tuli myös Arnold Schwarzeneggerin läpimurto. Myöhemmin Cameron ohjasi myös muita Hollywoodin historian menestyksekkäimpiä elokuvia Aliens – paluu, Titanic, Terminator 2 – Tuomion päivä ja Avatar mukaan lukien. Sekä Avatar että Titanic ovat tälläkin hetkellä eräitä historian kaikkien aikojen tuottoisimmista elokuvista.

Clint Eastwood

31. toukokuuta 1930 Kaliforniassa syntynyt Clint Eastwood on ohjaamisen lisäksi näytellyt uransa aikana jo yli 80 eri elokuvassa. Eastwood aloitti näyttelemällä b-luokan elokuvissa, ja suurten pääroolien jälkeen hän debytoi kameran toisella puolella vuonna 1971 ilmestyneessä elokuvassa Yön painajainen. Myöhemmin Eastwood ohjasi useita menestyselokuvia Million Dollar Baby, Armoton, Menneisyyden ote ja American Sniper mukaan lukien. Yli 300 elokuva-alan ehdokkuudesta Eastwood on voittanut jo yli 150.