Eniten Oscar-palkintoja voittaneet näyttelijät

Katharine Hepburn

12. toukokuuta 1907 Hartfordissa syntynyt ja 29. kesäkuuta 2003 Old Saybrookissa kuollut Katharine Hepburn on kaikkien aikojen menestynein naisnäyttelijä Hollywoodissa. Hepburn on ansainnut uransa aikana muun muassa tittelin “First Lady of Cinema” eli elokuvien ensimmäinen nainen. Yli 60 vuotta kestäneellä urallaan Hepburn oli Oscar-ehdokkaana huimat 12 kertaa ja neljällä Oscar-palkinnollaan hän on myös kaikkien aikojen eniten Oscareita voittanut näyttelijä. Hepburnin kuuluisimpia elokuvia ovat olleet muun muassa Hätä ei lue lakia, Arvaa kuka tulee päivälliselle, Skandaalihäät ja Afrikan kuningatar.

Daniel Day-Lewis

29. huhtikuuta 1957 Lontoossa syntynyt Daniel Day-Lewis on yksi niistä viidestä näyttelijästä, jotka ovat voittaneet uransa aikana kolme Oscar-palkintoa. Jo elokuva-alalta vetäytynyt Day-Lewis on tullut tunnetuksi elokuvista Lincoln, There Will Be Blood, Gans of New York, Viimeinen mohikaani ja Isän nimeen. Day-Lewis on ollut kolmen Oscar-voiton lisäksi ehdolla kolme kertaa.

22. kesäkuuta 1949 New Jerseyssä syntynyt Meryl Streep on Daniel Day-Lewisin tavoin yksi niistä viidestä näyttelijästä, jotka ovat voittaneet uransa aikana huimat kolme Oscar-palkintoa. Streep on voittanut parhaan naissivuosan Oscarin roolistaan Kramer vastaan Kramer -elokuvassa vuodelta 1979 ja parhaan naispääosan Oscarit rooleistaan Sofien valinta vuodelta 1982 ja Iron Lady vuodelta 2011. Streep on vastaanottanut enemmän Oscar-ehdokkuuksia kuin yksikään mies- tai naisnäyttelijä Oscareiden historiassa – yhteensä 21 kertaa.

Jack Nicholson

22. huhtikuuta 1937 New Jerseyssä syntynyt Jack Nicholson on Daniel Day-Lewisin ja Meryl Streepin tapaan kolminkertainen Oscar-voittaja. Nicholson tunnetaan kenties parhaiten hänen huikeista roolisuorituksistaan elokuvissa Easy Rider – matkalla, Chinatown, The Departed, Elämä on ihanaa, Yksi lensi yli käenpesän ja Hohto. Nicholson on voittanut parhaan miespääosan Oscarin roolistaan elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän vuodelta 1976, parhaan miessivuosan Oscarin roolistaan Hellyyden ehdoilla ja parhaan miespääosan Oscarin roolistaan elokuvassa Elämä on ihanaa. Lisäksi Nicholson on ollut ehdolla Oscar-voittajaksi jopa yhdeksän kertaa.

Ingrid Bergman

29. elokuuta 1915 Tukholmassa syntynyt ja 29. elokuuta 1982 Lontoossa kuollut Ingrid Bergman lienee tällä hetkellä kaikkien aikojen menestyksekkäin pohjoismaalainen Hollywood-näyttelijä. Bergman teki ensimmäiset roolinsa ruotsalaisissa elokuvissa, joista vuonna 1936 valmistunut Intermezzo herätti yhdysvaltalaisen tuottajan David O. Selznickin huomion. Tämän jälkeen Bergmanin ura Hollywoodissa lähti hurjaan nousuun ja hän esiintyi uransa aikansa monissa klassikoiksi asti kasvaneissa elokuvissa. Niistä mainitsemisen arvoisia ovat muun muassa Casablanca, Pyhän Maarian Kellot, Kaasuvalo, Noiduttu ja Kohtalon avain. Bergman voitti uransa aikana kolme Oscar-palkintoa ja oli ehdokkaana palkinnon saajaksi neljä kertaa.

Walter Brennan

25. heinäkuuta 1894 Massachusettsissa syntynyt ja 21. syyskuuta 1974 Kaliforniassa kuollut Walter Brennan on Day-Lewisin, Streepin, Nicholsonin ja Bergmanin lisäksi yksi niistä viidestä näyttelijästä, jotka ovat voittaneet uransa aikana kolme Oscar-palkintoa. Siinä missä monet muut näyttelijät tähtäsivät päärooleihin, Brennan tuli tunnetuksi nimenomaan sivurooleistaan. Hän näytteli muun muassa elokuvissa Tom Sawyerin seikkailut ja Tanssin kuningaspari sekä Tukkikuningas, Kentucky ja Lännen mies, joista kaikista kolmesta Brennan voitti parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon.