Elokuvataidetta internetissä

Elokuvataidetta kutsutaan seitsemäksi taiteenlajiksi, ja se on nuorin kaikista suurista taidemuodoista. Elokuvataiteteen kulta-aika sijoittuu 20-70-luvuille, minkä jälkeen elokuvasta on tullut yhä vahvemmin viihteen muoto. Halventuneen teknologian ansioista elokuvia tuotetaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta tästä huolimatta laadukasta elokuvaa on nykyisin vaikeaa löytää. Vetoomuksia elokuvataiteen puolesta on kuultu viime aikoina myös mediasta. Kuuluisa elokuvaohjaaja Martin Scorcese esitti oivallisen kysymyksen siitä, ovatko Marvelin supersankarisaagat elokuvataidetta vai jotain muuta. Pyyteetön hätähuuto elokuvataiteen puolesta hautautui valitettavasti äänekkäiden supersankarielokuvien fanien raivokkaisiin vastareaktoihin. Supersankarien asemaa tuskin uhmaa mikään, sillä ovathan ne miljardien dollarien arvoista liiketoimintaa. Kyse oli lähinnä pyrkimyksestä osoittaa, että elokuva on yhä edelleen muutakin kuin vain pelkkää viihdettä.

Suomessa elokuvan levitys on hyvin pitkään ollut täysin vain yhden suuren toimijan käsissä, minkä takia elokuvakulttuuri oli pitkään näivettyneessä tilassa. Suurissa kaupungeissa on viime vuosina onneksi avattu pienempiä elokuvateattereita, jotka näyttävät ohjelmistossaan myös valtavirrasta poikkeavaa elokuvaa. Tämän lisäksi elokuvafestivaaleista on tullut elokuvien ystävien kohtauspaikkoja, joissa on mahdollista nähdä erittäin korkeatasoista elokuvaa. Tällaisista festivaaleista Sodankylän elokuvafestivaalit ovat perinteisesti olleet kansainvälisesti kaikkein tunnetuin, mutta myös dokumentaariseen elokuvaan keskittynyt docpoint viime vuosina kasvanut merkittäväksi eurooppalaiseksi dokumenttielokuvien festivaaliksi.

Elokuvafestivaaleja järjestetään kuitenkin suurten kaupunkien ulkopuolella hyvin harvoin, joten muilla suomalaisilla voi olla hyvin vaikea päästä kokemaan korkeatasoista elokuvaa. Poikkeuksen tekee yleisradio, joka pyrkii näyttämään myös vanhoja klassikoita ja kansainvälisillä festivaaleilla menestyneitä elokuvia. Muuten televisiokanavien elokuvatarjonta ei ole usein kovinkaan laadukasta tai tyypillisen viihteellistä.

Miksi valita laadukas arthouse-elokuva?

Jako viihde- ja taide-elokuviin on vähintäänkin keinotekoinen, mutta hyvän elokuvan tunnistaa usein siitä, että se puhuttelee katsojaa syvemmällä tasolla. Perinteinen eurooppalainen elokuva nähdään taiteena, jossa tarkoitus on herättää katsojassa tunteiden lisäksi myös ajatuksia, ja herättää keskustelua. Taide-elokuvan katsominen saattaa olla hieman haasteellisempaa, mikä johtuu siitä, että sen käyttämät konventiot eivät ole yhtä suorat ja tunnukselliset kuin perinteisessä Hollywood-elokuvassa. Tämä saattaa aluksia pitkästyttää tai ahdistaa katsojaa, minkä takia on tärkeä ymmärtää, että myös elokuvia voi opetella katsomaan. Internetistä löytyy lukuisia yhteisöjä, sivustoja ja blogeja, joissa elokuvien juonta ja merkityksiä on analysoitu. Tämän lisäksi myös Suomessa toimii lahjakkaita ja ammattitaitoisia elokuvakriitikkoja, joiden arvioita on mahdollista lukea sanomalehdistä ja muista julkaisuista.

Hyvin monella ihmisellä on nykyään Netflix, HBO tai Elisaviihteen tapainen suoratoistopalvelu. Erilaiset suoratoistopalvelut vievät yhä suuremman siivun kotitalouksien menoista. Suoratoistopalvelut vievätkin yhä suuremman osan kotitalouksien menoista, mikä voi johtua suoratoistopalveluiden suuren valikoiman lisäksi niiden käytön helppoudesta. Riittää, että katsojalla on PC tai imac ja toimiva nettiyhteys. Monien suurimpien suoratoistopalveluiden valikoima on kuitenkin valitettavan viihteellistä, vaikkakin nämä jättimäisiksi kasvaneet yritykset pyrkivät jatkuvasti parantamaan palveluita. Onneksi nettiin on noussut myös itsenäisiä suoratoistopalveluita, jotka pyrkivät näyttämään vaihtoehtoista, ja laadukasta arthouse-elokuvaa. Esimerkiksi Mubi.com on sivusto, näyttää sekä uusia, että vanhoja klassikoita. Sen erikoisuutena on ohjelmisto, joka vaihtuu jatkuvasti. Dokumentin ystäville DA-films on sivusto, jossa on mahdollista nähdä sekä mainekkaiden dokumentaristien, että nousevien kykyjen dokumentteja. Indie-elokuvien ystäville Kanopy, on loistava suoratoistopalvelu, jossa on mukana paljon myös kokeellista elokuvaa. Nämä palvelut ovat myös huomattavasti halvempia kuin suuryhtiöiden suoratoistopalvelut, joten kaikkien katsojien, jotka etsivät väkevämpää elokuvakokemusta kannattaa ehdottomasti kirjautua näille sivustoille!