Vanhan Hollywoodin merkittäviä ohjaajia

Alfred Hitchcock

13. elokuuta 1899 Lontoossa syntynyt ja 29. huhtikuuta 1980 Los Angelesissa kuollut Alfred Hitchcock on jäänyt Hollywoodin historiaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista ohjaajista. Uransa aikana Hitchcockia alettiin kutsua myös nimellä jännityselokuvien mestari (The Master of Suspense) ja hänet tunnetaan erityisesti riipivistä mestariohjauksistaan Muukalaisia junassa, Vertigo – punainen kyynel, Psyko, Linnut ja Mies joka tiesi liikaa. Hitchcock vastaanotti uransa aikana yhteensä viisi Oscar-ehdokkuutta 34 muun elokuva-alan ehdokkuuden ja 29 voiton lisäksi.

Ingmar Bergman

14. heinäkuuta 1918 Uppsalassa syntynyt ja 30. heinäkuuta 2007 Fårössä kuollut Ingmar Bergman oli Hitchcockin tavoin yksi 1900-luvun tärkeimmistä elokuvaohjaajista ja saavutti valtavan suosion myös Hollywoodissa huolimatta siitä, että hänen elokuvansa olivat ruotsinkielisiä. Lisäksi hän ehti ohjata uransa aikana 40 pitkän elokuvan lisäksi lukuisia näytelmiä ja kolme oopperaa. Bergman oli yhdeksän kertaa ehdolla Oscar-palkinnon voittajaksi, ja hänet tunnetaan erityisesti elokuvistaan Fanny ja Alexander, Taikahuilu, Saraband ja Kuiskauksia ja huutoja.

Orson Welles

6. toukokuuta 1915 Wisconsinissa syntynyt ja 10. lokakuuta 1985 Hollywoodissa kuollut Orson Welles esiintyi uransa aikana sekä ohjaajan, näyttelijän että käsikirjoittajan roolissa. Welles tunnetaan erityisesti elokuvistaan Citizen Kane, Pahan kosketus, Oikeusjuttu ja Salainen raportti. Hän voitti parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon elokuvastaan Citizen Kane ja oli ehdolla kaksi kertaa. Vuonna 1971 Oscar-komitea myönsi Wellesille kunnia-Oscarin menestyksekkäästä elämäntyöstään elokuvien parissa.

John Ford

1. helmikuuta 1894 Mainessa syntynyt ja 31. elokuuta 1973 Kaliforniassa kuollut John Ford tuli uransa aikana tunnetuksi erityisesti lännenelokuvistaan. Hänen menestyneimpiä teoksiaan lännenelokuvien joukossa ovat muun muassa Mies joka ampui Liberty Valancen ja Rio Grande, mutta hän ohjasi myös muita hyvin menestyneitä elokuvia Oscar-palkinnon voittaneet Vaitelias mies, Vihreä oli laaksoni ja Vihan hedelmät mukaan lukien.

Akira Kurosawa

23. maaliskuuta 1910 Tokiossa syntynyt 6. syyskuuta 1998 Tokiossa kuollut Akira Kurosawa on yksi elokuvamaailman kuuluisimpia japanilaisia elokuvaohjaajia. 50 vuotta kestäneellä urallaan Kurosawa ohjasi kymmeniä pitkiä elokuvia mukaan lukien Ran, Seittien Linna ja parhaan vieraskielisen Oscar-palkinnon voittanut Derzu Uzala. Vuonna 1990 Oscar-komitea myönsi Kurosawalle kunnia-Oscarin menestyksekkäästä elämäntyöstään elokuvien parissa.