Menestyneitä naisohjaajia

Kathryn Bigelow

27. marraskuuta 1951 Kaliforniassa syntynyt Kathryn Bigelow on tullut tunnetuksi ohjauksistaan elokuvissa Myrskyn ratsastajat, Strange Days ja The Hurt Locker, joka johti Bigelow’n uran kahteen ensimmäiseen Oscar-ehdokkuuteen. Bigelow voitti tuolloin myös parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon ja hänestä tuli elokuvahistorian ensimmäinen naispuolinen ohjaaja, joka on voittanut urallaan kyseisen palkinnon.

Sofia Coppola

14. toukokuuta 1971 New Yorkissa syntynyt Sofia Coppola aloitti elokuvauransa ensin näyttelijänä isänsä Francis Ford Coppolan ohjaamissa elokuvissa. Näyttelijän ura ei kuitenkaan saanut vastakaikua, ja myöhemmin Coppola siirtyi kameran toiselle puolelle. Varsinaisen debyyttinsä valkokankailla Coppola teki vuonna 2000 ilmestyneen Virgin Suicidesin ohjaajana. Myöhemmin Coppola on kunnostautunut muun muassa Lost in Translation- ja Marie Antoinette -elokuvien ohjaajana.

Debra Granick

6. helmikuuta 1963 Massachusettsissa syntyneellä Debra Granickilla on takanaan pitkä ja monipuolinen ura ohjaajana. Granickin ensimmäinen täyspitkä elokuva oli vuonna 2004 ilmestynyt Down to the Bone. Granick on keskittynyt uransa aikana enimmäkseen itsenäisten eli indie-elokuvien ohjaamiseen ja käsikirjoittamiseen, mutta jätti jälkensä myös Hollywoodin historiaan ohjauksellaan Winter’s Bone, joka sai yhteensä neljä Oscar-ehdokkuutta.

Patty Jenkins

24. heinäkuuta 1971 Kaliforniassa syntynyt Patty Jenkins aloitti elokuvauransa kameramiehenä erilaisissa mainoksissa. Vuonna 2003 Jenkins debytoi sarjamurhaajaelokuva Monsterin ohjaajana. Myöhemmin Jenkins ohjasi lukuisia tunnettuja TV-sarjoja, kunnes hänelle tarjottiin ohjaajan roolia Marvelin Wonder Woman-elokuvasta. Elokuva tuotti avausviikonloppunaan pelkästään Yhdysvalloissa yli 100 miljoonaa dollaria, mikä on tähän mennessä suurin tuotto naisohjaajan ohjaamasta elokuvasta.