Maskeeraus elokuvissa

Kuten kaikki vähänkään elokuvista kiinnostuneet tietävät, niin studiolla elokuvia kuvattaessa on maskeeraus hyvin suuressa roolissa. Ilman meikkaajia ja maskeeraajia olisivat leffatähdet melko pinteessä, sillä voisitko kuvitella esimerkiksi kauhuelokuvia, joissa ei käytettäisi minkäänlaisia meikkejä? Niinpä.

Meikkaajan työ elokuvissa

Kuten mainittiin jo aiemmin, niin meikkaajalla on yksi tärkeimmistä vastuista elokuvastudiolla. Meikkaajan täytyy saada näyttämään näyttelijät hyvältä, kauniilta, pahalta, rumalta, tai ihan miltä vain pyydetään näyttelijän näyttävän. Näin ollen meikkaajan täytyy olla todella tarkka sekä varovainen työssään.

Meikkaajaksi voi kouluttautua. Koulutusohjelmia on monissa maissa sekä kaupungeissa. Niin myös Suomessakin. Suomessa esimerkiksi voi opiskella meikkaajaksi monissa eri ammattikouluissa, ja myös joissakin ammattikorkeakouluissa on tutkinnot kaudeudenhoitoalalle.

Tietenkin jos on jo valmiiksi taitava meikkaaja tai maskeeraaja, niin koulutusta ei välttämättä tarvita jotta pystyisi työskentelemään meikkaajana elokuvien tai sarjojen studioilla.

Meikkaajan työvälineet

Yksiä tärkeimmistä meikkaajan käyttämistä välineistä ovat kosmeettiset lastat sekä teräspaletit. Lastan avulla voi tavallaan annostella meikkaamisessa käytettyä tuotetta kuten voiteita ja muita sellaisia, ja sen jälkeen lastan voi asettaa teräspaletille, josta lastan voi sitten ottaa uudestaan, kun kosmeettisia aineita täytyy lisätä.

Tämä edistää hygieniaa meikatessa, kun ei tarvitse ottaa samalla lastalla lisää voidetta tai muuta sellaista suoraan tuotteen astiasta.

Myös esimerkiksi eyeliner, eli silmänrajauskynä on hyvin tärkeä meikaajalle. Sen avulla saadaan silmien ympärille erilaisia sävyjä, ja voidaan saada näyttelijä näyttämään esimerkiksi väsyneeltä tekemällä näyttelijälle silmäpussit.

Myös hiusklipsit ovat tärkeitä erityisesti meikatessa näyttelijöitä, joilla on vähän pidemmät hiukset, että hiukset saa kuriin yksinkertaisesti klipsejä käyttämällä, ja tällöin ne eivät ole tiellä meikatessa.

Vanupuikot tulevat myös tarpeen, sillä virheitä sattuu paremmissakin piireissä, ja vanupuikoilla voi helposti korjata virheitä. Esimerkiksi jos meikkiä laittaa vähän liian leveästi tai väärään paikkaan, voi vanupuikolla putsata sen pois helposti ja tarkasti.

Pinsetit ovat sellainen työväline, mitä jotkut eivät välttämättä ajattele elokuvameikkaajan työvälineeksi, mutta myös pinsettien avulla voi saada ihmeitä aikaan. Niillä voi esimerkiksi muotoilla ja nyppiä kulmakarvoja sekä asettaa tekoripsiä paikalleen.

Ainutlaatuisia maskeeraustöitä elokuvissa

Monet elokuvien klassikot ovat tuoneet meille unohtumattomia maskeeraustöitä, joiden tekijät voivat varmasti olla ylpeitä itsestään.

Black Swan

Tämän baletti-aiheisen elokuvan meikkityön muistaa varmasti kaikki elokuvan nähneet. Ninan roolia esittänyt Natalie Portman saatiin näyttämään todellakin rooliin syntyneeltä. Silmien kohdalle piirretyt mustan joutsenen siivet ovat hyvin ikoniset.

Twilight

Erityisesti Bella eli Kristen Stewart saatiin näyttämään näihin elokuviin todellakin vampyyrilta. Stewartin silmänympäryksiin käytettiin huhujen mukaan jopa neljää eli väriä, ja ne todellakin saivat punaiset piilolinssit näyttämään hyvältä. Tietenkin myös Robert Pattisonin meikkaus oli huippuluokkaa, ja kaikki elokuvan tekemisessä mukana olleet meikkiartistit ansaitsevat kyllä isot kunnianosoitukset lopputeksteissä.

Maleficent

Angelina Jolie synnytti uuden halloween-trendin, kun ihmiset näkivät hänet elokuvassa Maleficent esittämässä roolia Pahatar. Tämä Prinsessa Ruususessakin nähtyyn pahikseen perustuva elokuva on hyvin mieleenpainuva, ja nimenomaan Angelina Jolien meikkauksen ja asusteen takia. Monet naiset ja tytöt ovatkin elokuvan ilmestymisen jälkeen esittäneet halloween-juhlissa Pahatarta.