Katsomisen arvoisia 80-luvun elokuvia

1980-luku oli Hollywoodille yksi historian menestyneimmistä vuosikymmenistä, sillä elokuvien teossa otettiin merkittäviä edistysaskeleita. Tuolloin elokuvamaailma sai ihailtavakseen uusia Harrison Fordin, Robert De Niron ja Michael Douglasin kaltaisia tähtiä, joiden esittämät hahmot ovat jääneet elämään populaarikulttuuriin ikuisiksi ajoiksi. Listaamme seuraavaksi loistavia 80-luvun elokuvia, jotka jokaisen tulisi nähdä elämänsä aikana vähintään kerran.

Paluu tulevaisuuteen (Back to the Future (1985)

17-vuotias lukiolaispoika Marty McFly matkaa vahingossa läheisen ja hieman hullun ystävänsä tutkija Doc Brown keksimällä aikakoneella kolmekymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Matkan aikana Martyn on varmistettava, että hänen teini-ikäiset vanhempansa rakastuvat uudelleen, sillä se on ainoa tapa, jolla Marty pääsee palaamaan takaisin omaan maailmaansa.

Muun muassa The New York Timesin kriitikot ovat valinneet tämän Robert Zemeckisin ohjaaman elokuvan yhdeksi maailman kaikkien aikojen parhaista elokuvista.

The Breakfast Club (1985)

Viisi toisilleen tuntematonta ja täysin erilaista opiskelijaa päätyy samaan jälki-istuntoon tavalliselta vaikuttavana lauantaina. Jälki-istunnon aikana nuoret päätyvät paljastamaan toisilleen asioita, joka johtavaa nuorten odottamattomaan ystävyyteen.

Tämä John Hughesin ohjaama draama on menestynyt hyvin myös taloudellisesti ja tuotti julkaisuvuotenaan maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa dollaria.

Kun Harry tapasi Sallyn (When Harry Met Sally 1989)

Chicagon yliopistosta vastavalmistuneet Harry ja Sally tapaavat, kun Sally antaa Harrylle kyydin New Yorkiin. Rakkaudessa epäonnistuneiden nuorten välille puhkeaa läheinen ystävyys, mutta pian Harry ja Sally joutuvat suurten kysymysten eteen, jotka laittavat heidän ystävyytensä koetukselle.

Tämä Rob Reinerin ohjaama elokuva on ollut muun muassa ehdolla parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnon saajaksi.

Dirty Dancing – Kuuma tanssi (Dirty Dancing 1987)

Kesälomaansa perheensä kanssa viettämässä oleva Frances “Baby” Houseman rakastuu tulisesti komeaan Johnny Castle -nimiseen tanssinopettajaan. Pian nuorenparin rakkauteen ilmestyy ryppyjä, jotka pistävät Babyn ja Johnnyn suhteen todelliseen tulikokeeseen.

Tämä Emile Ardolinon ohjaama klassikko on ensimmäinen elokuva, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona VHS-kasettia.

Hohto (The Shining 1980)

Kirjailija ja entinen opettaja Jack Torrance on allekirjoittanut sopimuksen, jossa hän sitoutuu huolehtimaan vanhasta hotellista, jolla on takanaan pitkä ja väkivaltainen menneisyys. Sitä mukaa kun Jack alkaa muuttua hetki hetkeltä vihaisemmaksi ja väkivaltaisemmaksi, yrittää hänen poikansa Danny käyttää hyväkseen Shining-kykyä, jonka avulla hän ilmoittaa ulkopuolisille, mitä hotellissa oikein tapahtuu.

Tämä mestariohjaaja Stanley Kubrickin luoma teos on valittu useampaan otteeseen kaikkien aikojen pelottavimmaksi kauhuelokuvaksi.

E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial 1982)

Kun harmiton avaruusolio hylätään Maahan, ystävystyy se varsin odottamattomasti nuoren Elliot-pojan kanssa. Elliot vie olion Kalifornian esikaupunkialueella sijaitsevaan kotiinsa, jossa hän esittelee E.T:ksi nimetyn muukalaisen sisaruksilleen, ja lapset päättävät pitää olion piilossa. Pian E.T. kuitenkin sairastuu ja asiat muuttuvat odotettua monimutkaisemmiksi.

Tämä Steven Spielbergin ohjaama klassikkoteos on saanut Rotten Tomatoes -sivuston kriitikoilta positiivisia arvosteluita huimat 98%.